5 tipp, amivel megelőzheted, hogy elhúzódjon az építkezés

5 tipp, amivel megelőzheted, hogy elhúzódjon az építkezés

2024-07-27 15:46:11
Forrás: ingatlan.com

Mindenki szeretne gyorsan építkezni, pontosabban minél hamarabb beköltözni új otthonába. A régi idők évekig elhúzódó, félbeszakadó kivitelezései sokak előtt rémálomként lebegnek. Az Imperial Holdingnál előszeretettel építünk modern technológiákkal készülő, gyorsépítésű házakat. Egy Liapor vagy Danish Fabrik házat lehetséges akár 4-5 hónap alatt kulcsrakészre megépíteni – ehhez azonban nem elég a technológia, a kivitelezés ideális feltételeit is meg kell teremteni. 


Teljes körű tervek: ne kelljen improvizálni a kivitelezőnek

A kivitelezés csak akkor lehet gyors, ha minden információ már az elején rendelkezésre áll. Jó esetben az is, hogy hová milyen burkolat, beltéri ajtó, szaniter kerül. Előregyártott házaknál rendkívül fontos, hogy minden gépészeti és villamos kiállás helyét is előre meg kell határoznunk. Ne sajnáljuk se az időt, se a pénzt a mindenre kiterjedő dokumentációra. A terveink legyenek teljes körűek, ne igényeljenek szakmai egyeztetéseket, kiegészítéseket, ne kelljen a kivitelezőnek improvizálni. 

Én jó szívvel ajánlom a belsőépítészeti terveket is, hiszen egy családi ház bútorozása, berendezése kihat az alaprajzra, a praktikumnak mindenhol vissza kell köszönnie, a méreteknek a berendezéssel összhangban kell lenniük. Kisebb projekteknél nem történik feltétlenül terv ütköztetés, de nagyon fontos, hogy a gépész, villamos, statikai és építész tervek összhangban legyenek. Ellentmondás esetén sok időt veszíthetünk a szükséges szakmai egyeztetésekkel. Menet közben pedig ne változtassunk az elképzeléseinken. 

Mikor álljon rendelkezésre a pénz?

A mai kivitelezések általában szakaszos kifizetéssel folynak, ami azt jelenti, hogy munkaütemenként fizet a megrendelő. Bizalmatlanságot szülhet, hogy a készházakhoz nagy arányú előre finanszírozás szükséges. Ezt azonban vállalni kell, hiszen a gyártók jellemzően nem engedik ki a kapun a terméküket, klasszikusan a falakat, falpaneleket, tetőszerkezetet, amíg azok nincsenek kifizetve. Ha készpénzből építtetünk, ez általában nem jelent gondot – de más a felállás bankhitel esetében.

A klasszikus téglaházak műszaki ütemei általában megfelelnek a hitelt nyújtó bankok tervezett kondícióinak, de mi a helyzet akkor, ha előregyártott készházat szeretnénk építeni, és kihasználni ennek az időbeni előnyeit? Nos, itt sajnos a pénzintézeti gyakorlat és a kivitelezés gyorsaságához szükséges fizetési ütemezés eltérhet egymástól, és ez jelentősen lassíthatja az építkezést. 

Ha tőkeerős kivitelező céggel szerződünk, vállalhatják megfelelő biztosítékok mellett az előre finanszírozást, vagy nekünk kell az összeget – legalább átmenetileg – valamilyen forrásból biztosítanunk. Ha van erre elég önerőnk, az szerencsés helyzet. Azonban egy építkezés, ha a bank hagyományos módon a helyszínen értékbecslő által felmért készültségi fok alapján finanszíroz, sajnos a legritkább esetben fog négy hónapig tartani.

Az Imperial Holding, mint tőkeerős kivitelező vállal ilyen típusú előfinanszírozást egyedi megállapodás alapján ügyfeleinek, hogy tartható legyen a nagyon rövid határidő, de a legtöbb kisebb cég erre általában nem képes, vagy nem hajlandó. 

A telek adottságai és az alapozás kérdése 

A megfelelő alapozási technika könnyűszerkezetes építkezés esetén, ha igazán gyorsak akarunk lenni és ha a körülmények alkalmasak rá, a talajcsavaros alapozás. Ez egyetlen munkanap alatt elkészül, szemben a hagyományos betonalappal. 

Hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés, mindig készíttessünk talajmechanikai vizsgálatot, ismerjük meg a földben megbúvó rétegek összetételét, szilárdságát, a talajvíz magasságát. Ebből a dokumentumból a statikus tervező is hatékonyan tud dolgozni. Ha elvégeztettük a szükséges felmérést, biztosan nem hátráltatja majd az építkezésünket a túl magas talajvíz, az esetleges sittfeltöltés a felső réteg alatt, vagy a vörös sziklás altalaj, hogy csak néhány gyakorlati példát hozzak. Ezek a nem várt adottságok milliókkal növelhetik meg építkezésünk költségeit, és hónapokkal tolhatják ki a határidőt, sőt még új statikai, alapozási tervet is

Közművek, tereprendezés, helyszín 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az építkezéshez is szükségesek az alapvető közművek a helyszínen (villany, víz), nem beszélve arról, ha használni akarjuk majd az elkészült épületünket. Ha nem állnak rendelkezésre ezek az alapvető források, alternatív megoldásokat kell keresnünk. Például llajtoskocsival feltöltetett IBC tartályokat a víz pótlására, ideiglenes áram igénylést, vagy aggregátor bérlését. 

A terepet sok esetben az építkezés előtt érdemes rendezni, fáktól, cserjéktől megtisztítani, leszedni a humuszt, esetleg bekeríteni a területet, az ott felhalmozódott szemetet, törmeléket elvinni, az utakat megtisztítani. Ha van bontandó épület, azzal is foglalkozni kell. Időben gondoskodnunk kell – ha a helyszín igényli – a szükséges behajtási engedélyekről, esetleges közútlezárásokról, ezek bejelentéséről. Jó előre beszéljük meg a kivitelezővel, ha olyan akadályt, vagy nehezítő tényezőt ismerünk, amellyel előzetesen számolnia kell. 

Legyen B terv mindenre 

Nem kapható egy adott burkolat, csak másfél hónapra tudják rendelni? Ha sietünk, válasszunk másikat. Nem igazolta vissza két hétig a rendelésünket az ajtógyártó? Kopogtassunk be egy másikhoz. 

Egy építkezés olyan, mint egy nagyon összetett, sok szakmát összefogó, speciális egyedi gyártás. A végeredménye egy összehangolt rendszer, egy műszaki termék, még ha mi elsősorban nem is annak látjuk. A gyártási folyamatokra folyamatosan oda kell figyelni, azokat optimalizálni, kontrollálni kell – és ha szükséges, újratervezni. 

Ez természetesen a generálkivitelezőnk feladata, de hasznos lehet, ha mi is ott segítünk, ahol tudunk. Követeljük meg a segítő mérnöki jelenlétet a kritikus munkafolyamatoknál, mert a szűk határidőbe nem fér bele az utólagos ellenőrzés, az utólag feltárt hibák javítgatása. Ne feledjük, hogy egy ilyen gyors építkezéshez nem csak a falpanelek, hanem a tetőszerkezet előregyártása – szeglemezes tető – is elengedhetetlen. 

ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
Átlépték a 1,5 milliós négyzetméterárat az új lakások Budapesten, megduplázódott a forgalom
Átlépték a 1,5 milliós négyzetméterárat az új lakások Budapesten, megduplázódott a forgalom
A tavalyi mélypont után az idei első fél évben látványos növekedést produkált a budapesti újlakáspiac. Éves alapon az új kínálat 90%-kal, a forgalom pedig bő kétszeresére bővült – derült ki az OTP legfrissebb, publikus beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti Újlakás Értéktérképéből.  Minden kerületben várható társasház-átadás, de továbbra is a XIII. kerület a legélénkebb, a projektek darabszáma alapján pedig a XI. kerület áll az élen. Idén a jelenlegi adatok szerint a tavalyinál 13%-kal több, mintegy 6450 új társasházi lakás átadására számíthatunk Budapesten, az 5%-os lakásáfa tavasszal bejelentett meghosszabbítása a kínálati és a keresleti oldalnak is segít.
Elképesztő lakásárak Budapesten: van, ahol 3 millió felett egy négyzetméter
Elképesztő lakásárak Budapesten: van, ahol 3 millió felett egy négyzetméter
Éves viszonylatban hatszázalékos, nem kirívó áremelkedést mért az Otthon Centrum a fővárosi új építésű lakások piacán, ahol az előző negyedévben is mindössze 1,9 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár. Ugyanakkor a külső, illetve a belvárosi és budai kerületek között már háromszoros az árkülönbség.
Új építésű ingatlanok jótállása: mire terjed ki, és hogyan érvényesíthető a garancia?
Új építésű ingatlanok jótállása: mire terjed ki, és hogyan érvényesíthető a garancia?
Ha porszívót vagy fényképezőt vásárolunk, legtöbbször tudjuk, milyen jótállás vonatkozik a termékre, félretesszük a jótállási jegyet és ha szükséges, élünk a garanciával. Azt azonban kevesen tudják, hogy az új építésű lakóingatlanokra is vonatkozik kötelező jótállás. Lássuk, kihez kell fordulni, milyen jogaink és lehetőségeink vannak, ha beázik a tető, csöpög a csap, vagy leesik a csempe a falról új ingatlanunkban!