Júniusban kifulladt a lakásdrágulás lendülete, de Magyarország így is dobogós lett az EU-ban

Júniusban kifulladt a lakásdrágulás lendülete, de Magyarország így is dobogós lett az EU-ban

2024-07-27 15:28:05
Forrás: ingatlan.com

Ismét változás történt az országos lakásárak trendjében, ami elsősorban a lakásvásárlást tervezőknek jó hír. Az ingatlan.com lakásárindexe szerint a korábbi tempós drágulás után júniusban 0,4 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, ami a gyakorlatban már stagnálást jelent. 


Igazodnak az árak a kereslethez

“A legfrissebb adatokból azt látjuk, hogy az árak a kereslet alakulását tükrözik. Az év elején megugrott az érdeklődések száma, ami a lakásdrágulást is felgyorsította, de májushoz képest júniusban mind a kereslet mind pedig a lakásárak stagnálásba váltottak”

– értékelte a friss számokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A KSH is kiadta az idei első negyedév előzetes számait, ami alapján az előző negyedévhez képest 5,1 százalékot drágultak a lakások. Az Eurostat adatai szerint ez az áremelkedési ütem a harmadik legnagyobb az EU-n belül, ahol nagyok az eltérések. Bulgáriában például 7 százalékos áremelkedés ment végbe, míg a németországi lakáspiac piac több mint 1 százalékos árcsökkenést könyvelhetett el. A német lakásárak közel két éve csökkennek részben a gazdasági helyzet alakulása, részben pedig az ottani erőteljes zöldítési és energiatakarékossági beruházási programok miatt, amelyek nagy terhet rónak az ingatlanok tulajdonosaira.

Balogh László hozzátette azt is, hogy a hivatalos adatokból most kirajzolódó tempós év eleji lakásdrágulást már korábban látni lehetett az ingatlan.com lakásárindexe alapján. Szintén elsőként jelezte a mutató azt, hogy a múlt év végén stagnáltak az árak a magyar piacon. Ekkor a KSH előzetes adatai még közel 2 százalékos csökkenésről árulkodtak. Az illetékeljárások után azóta beérkezett adatok alapján korrigált KSH árindexe is stagnálásra váltott. 

Országos lakáspiaci árindexek alakulása 2015-2024. A grafikon összehasonlítja az ingatlan.com, az MBH, az MNB, és a KSH számait.https://d3dogjcsys7uwa.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/07/10152508/arindex-300x196.png 300w, https://d3dogjcsys7uwa.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/07/10152508/arindex-768x501.png 768w, https://d3dogjcsys7uwa.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/07/10152508/arindex.png 1200w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px">

Árkörkép az országból

Az ingatlan.com elemzése ismerteti az eladó ingatlanok aktuális árait is. A fővárosi átlagos négyzetméterárak július elején 1,05 millió forintot tettek ki. A XX. kerület a legolcsóbb 700 ezer forint alatti átlaggal, a legdrágább pedig az V. kerület, ahol már majdnem 1,7 millió forint ugyanez az érték. 

A vármegyeszékhelyek közül Pécsen van a legtöbb eladásra váró lakóingatlan, amelyek 668 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerepelnek a piacon. A második és harmadik legnagyobb választékkal Debrecen és Szeged rendelkezik. Előbbi városban jóval magasabb az ár, 833 ezer forint volt július elején, míg Csongrád-Csanád vármegye székhelyén 759 ezer forinttal számolhatnak a vásárlók. Győrben 786 ezer forint az átlag négyzetméterár, miközben Miskolcon 438 ezer, Kecskeméten 639 ezer forint. 

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Hol, mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek és kiadó szobák?
Hol, mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek és kiadó szobák?
A felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsol az egyetemvárosok és Budapest albérletpiaca. Az ingatlan.com országos kínálata jelenleg több mint 14 ezer kiadó lakáshirdetésből áll, ami 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A diákok körében népszerű, legolcsóbb albérletek lélektani árszintje a fővárosban 200 ezer forintnál jár. Az egyetemvárosokban pedig 120 ezer forintnál húzódik az a határ, aminél a tulajdonosok által kiadó lakások háromnegyede drágább – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja a legolcsóbb megoldásokat a kiadó lakások piacán.
Figyelem! Fontos változás a földhivatali díjakban 2024-ben
Figyelem! Fontos változás a földhivatali díjakban 2024-ben
Sokakat érintő, fontos változások jelentek meg a Magyar Közlönyben. 2024. július 29-étől új, magasabb földhivatali díjakat kell majd megfizetnünk az ingatlan-nyilvántartási szolgáltatásokért. A változó költségeket az alábbiakban foglaljuk össze.
A magyarok háromnegyedének légkondi nélkül kell elviselnie az otthoni hőséget
A magyarok háromnegyedének légkondi nélkül kell elviselnie az otthoni hőséget
A 35 százalékra becsült világátlaggal szemben Magyarországon a lakások mindössze 27,6 százalékában van légkondi a legutóbbi népszámlálás adatai szerint.
Mélyrepülés és tartós válság - Egy emberként várta mindenki az ingatlanpiaci csodát
Mélyrepülés és tartós válság - Egy emberként várta mindenki az ingatlanpiaci csodát
Sokak számára nagy csalódást okozott 2011 az ingatlanpiacon, miután a válság harmadik évében még mindig nem volt nyoma a kilábalásnak. Minden abba az irányba mutatott, hogy továbbra sem érte el a mélypontot a piac: a lakásárak tovább csökkentek, a lakásépítések száma szabadesésben zuhant és az irodapiaci üresedés is nagyon magas szinten stagnált, miközben a finanszírozási feltételek sem javultak, és megszületett a következő év elején életbe lépett "plázastop" törvény. Nézzük, mi történt még 2011-ben, és miről szólt az akkori Property Investment Forum konferencia!